|
Болест. Моля помогнет |
 |

29.07.2016, 23:43 ч.
|
|
Майстор гълъбар
|
|
|
Болест. Моля помогнет
Здравейте!
От няколко дни имам следният проблем в гълъбарника. Няколко от гълъбите ми отслабват прогресивно, нямат желание за летене се хранят доста слабо в сравнение с храненето им преди този период. Два ликвидирах, но имам един разплоден, който ще се мъча да спася и ще съм много благодарен, ако ми дадете някой съвет. Гълъбите като като цяло са млади от 2015, само разплодния е 2013. Двата които ги убих повръщаха яденето(поне частично) а единият изкарваше зелено през устата. Не успях да ги проследя понеже бързо ги ликвидирах(тук искам да кажа, че имам много ценни гълъби и не мога да си позволя да ги разболеят, а и гълъбите бяха пред умиране, така че реших, че ще най-добре да ги убия вместо да ги оставя да се мъчат), но ми се стори, че имаха и разстройство. Разплодният гълъб все още се храни, но е много слаб и не го виждам жив до няколко дни. Има зелени курешки. Първоначално предположих, че е трихомониаза и ги лекувах, обаче няма подобрение и ме съмнява. че имат някакво чревно усложнение от сорта на кокцидоза или салмонела. Моля ако някой, има предложение да го каже, защото нямам време да експериментирам, че ще умре гълъбицата
Благодаря
 |

30.07.2016, 14:49 ч.
|
|
Майстор гълъбар
|
|
|
При тия симптоми фуралтадона е много ефикасен.Според мен да пробваш с него.
|
|

03.08.2016, 01:56 ч.
|
|
Напреднала форма на салмонелоза. Най добре махни всички болни птици и направи пълна дезинфекция на гълъбарника. Лечението е много трудно и често без резултат, дори и да оцелее някой гълъб той остава заразаносител.
|
|

06.08.2016, 15:27 ч.
|
|
Майстор гълъбар
|
|
|
При мен беше същото, тези със зелените и жълтите курешки умряха и повечето от тези които повръщаха също, но при мен ги удари парамиксовирозата
Каквото и да е това е много заразно
|
|

20.03.2018, 22:27 ч.
|
|
това се лекува с тинидазол - четвърт хапче на ден - 7дена
|
|

01.04.2018, 18:54 ч.
|
|
Как се справи с парамиксото,понеже и мен ме навести и като спрях смъртноста отделих 7 ценни с извити вратове.Другите в общия бяха добре,но на тези седемте какво ли не им давах-ентерогард,витамини б-комплекс,фуралтадон и нищо,накрая чак сега трети месец хранене на помпа и колумбовит 10 дена почнаха да вдигат вратовете и да се опитват да се хранят по малко?
|
|

09.04.2018, 23:23 ч.
|
|
Майстор гълъбар
|
|
|
Няма оправяне,почти всички ще си въртят до живот.Пробвай с витамини Невробекс или Б комплекс от хуманната аптека.Някои ще го правят по-рядко.
|
|

12.04.2018, 22:44 ч.
|
|
От седем отделени гълъба два напълно се оправиха,даже са на яйца техни,но от останалите има надежда само за още два,които се хранят вече сами,но три са в критично състояние и май ще им късам главите обаче три месеца на помпа и ще ги помъча още малко.Само колумбовит им давах десетина дни.
|
|

07.02.2019, 01:38 ч.
|
|
Майстор гълъбар
|
|
|
оправих ги с бкомплекс румънски 1 капка на 1 литър вода един месец който се съхранява в хладилника иначе няма ефект
всичките спасих без тези които повръщаха там имаше и друга болест
бърках и чесново олио и бирена мая в храната 2 седмици но почти не я кълваха не бяха свикнали
новото лечение което прилагам като видя че някой гълъб се муси е хапче за глисти
на другия ден енрофлоксин хапчета за 7 дни или доксициклин във водата пак 5-7 дни 1мл на 2 литра вода
вече ако е трихомоноза давам за нея но така или иначе преди да започнат да се размножават им давам от 5 до 9 дни метронидазол
повръщането го овладях с енрофлоксацина гълъб който хранех един месец и повръщаше толкова слаб беше че чак падаше и не можеше да лети сега е жив и си е добре
|
|

28.03.2019, 16:02 ч.
|
|
Колега,надделява мнението, че се бориш със салмонелоза и всички съвети са с голяма доза вероятност да спреш болестта особено с енрофлоксацина.Той е в основата на най -новите артикули и на чевита тафарм,упса и т.н.Но няма да я премахнеш напълно,защото ида унищожиш ятото няма гаранция,че отново няма да се зарази новото.Имай предвид,че съществуват 1000ди видове салмонели.Затова трябва да се запознаеш с болестта,къде живее от какво умира и да си създадеш схема за профилактика на гълъбите и помещението.Ако те итересува моя опит в това отношение ще ти отговоря.Съществуват и ваксини,които при постфактум не помагат.
|
|
Правила за писане
|